"Internetul lucrurilor" este un concept de care am tot auzit in 2013, desi el pare unul abstract pentru multa lume. Ideea este una destul de simpla, desi complexa din punct de vedere logistic: companiile pot pune cipuri in obiecte - masini, termometre, frigidere, becuri -, iar ele pot fi astfel controlate de la distanta.
Publicatia Quartz aloca un spatiu editorial important acestui subiect, pe care il numeste chiar o"obsesie".
"In 1984, erau 1000 de dispozitive conectate", spunea Padmasree Warrior, ofiterul sef pe tehnologie si strategie al Cisco. "Acest numar a crescut la un milion de dispozitive in 1992 si a atins un miliard in 2008. Estimarile noastre spun ca vom avea aproximativ 50 de miliarde de dispozitive contectate pana in 2020. [...]
Mai mult decat atat, estimam ca doar un procent din lucrurile care ar putea avea o adresa IP o au in prezent, deci ne place sa credem ca 99% din lume este inca adormita [...] Tine de imaginatia noastra sa ne dam seama ce se va intampla cand acel procent se va trezi", mai spune ea, potrivit The Atlantic.
Inca nu ne dam seama cat de departe se va ajunge probabil cu Internetul lucrurilor (IoT - Internet of Things - n.red), de la gadgeturi complexe care ne vor urmari fiecare miscare, pana la o lume care ne va anticipa actiuniile si emotiile. Din acest punct de vedere, este posibil ca Internetul lucrurilor sa aiba un rol mult mai important in societate decat il are Internetul clasic in acest moment.
Foto: AP /A.M. Ahad
Web-ul va supravietui, la fel cum e-mail-ul a supravietuit aparitia web-ului. Dar rolul sau va fi redus la acela al unui limbaj de afisare a unui continut pe ecrane, care vor fi probabil omniprezente, dar mai putin necesare ca acum.
Lumea invizibila a butoanelor
"Specia" pionier pentru Internetul lucrurilor este smartphone-ul