Cele mai bune recomandări pentru combaterea mahmurelii sunt odihna, hidratarea și alimentele sau suplimentele cu cisteină. Cafeaua poate provoca senzația de vomă, iar murăturile și zeama de varză sunt doar un mit. Sursa: Foto: Shutterstock
Mahmureala apare din cauza substanţei toxice acetaldehidă, rezultată în urma metabolizării alcoolului în ficat, iar deshidratarea nu face decât să amplifice simptomele neplăcute. Veţi resimţi mahmureala mai sever dacă aţi băut mult într-un interval scurt şi dacă aveți o constituție mai firavă.
Deşi o pastilă-minune care să vindece rapid mahmureala nu s-a inventat, există unele trucuri care vă ajută să treceți mai ușor prin starea de rău după beţie: suplimente alimentare cu cisteină, care combat toxicitatea alcoolului, şi hidratare cu apă minerală şi băuturi pentru sportivi, pentru refacerea stocului de minerale. Atenție, un mic-dejun consistent vă agravează starea de rău.
ODIHNĂ. Dacă nu trebuie să vă treziţi devreme, odihniţi-vă cât mai mult. În timpul somnului, procesul de detoxifiere este mai accelerat şi organismul se reface rapid.
HIDRATARE. Alcoolul este diuretic, iar într-o noapte de beţie, organismul pierde săruri minerale şi vitamine. Apa bogată în electroliţi (calciu şi potasiu), băuturile pentru sportivi și fructele zemoase refac stocul de nutrienţi. "Chiar şi în timpul petrecerii, două pahare de apă la unul de alcool fac ca alcoolul să se absoarbă încet", precizează dr. Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul "Calea Moşilor", din Bucureşti.
MURĂTURI ȘI ZEAMĂ DE VARZĂ. Singurul efect este că taie greaţa şi ajută puţin la digestie. Zeama de varză sau ciorbele acre luptă împotriva dilataţiei vaselor de sânge induse de alcool.
CAFEA AMARĂ. Deşi este primul lucru care îţi vine în minte, cafeaua amară sau cu sare (poate provoca vărsături), cum se mai recomandă, are un oarecare efect de