O intervenţie medicală ţintită, realizată prin şocuri electrice, contribuie la reducerea amintirilor negative specifice în cazul pacienţilor care suferă de depresie, au arătat cercetătorii olandezi într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience.
Procedura, denumită terapie electroconvulsivă (ECT) sau prin electroşocuri, cauzează convulsii prin transmiterea impulsurilor electrice în creier cu ajutorul unor electrozi fixaţi pe craniu, conform huffingtonpost.com.Cu toate că nu s-a bucurat întotdeauna de o reputaţie favorabilă, ECT este un tratament eficient, în cazuri de extremă urgenţă, împotriva depresiei severe, fiind aplicat în prezent în combinaţie cu anestezice şi medicamente de relaxare a muşchilor.
Marijn Kroes, un neurolog de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a descoperit, împreună cu colegii săi, că prin aplicarea strategică a impulsurilor electrice, amintirile anumitor episoade ce cauzează tulburările depresive pot fi ţintite şi anihilate din memoria pacientului.
Strategia se bazează pe o teorie denumită reconsolidarea memoriei, conform căreia amintirile sunt extrase din "depozitul mental" de fiecare dată când sunt accesate şi "rescrise" de-a lungul timpului în circuitele neuronale. Rezultatele studiilor efectuate pe cobai şi o serie de dovezi limitate furnizate de experimentele efectuate pe cobai arată că, în timpul reconsolidării, amintirile sunt vulnerabile la alterare şi chiar la îndepărtarea completă din memorie.
Marijn Kroes şi echipa de cercetători au testat această idee pe 42 de pacienţi cărora li s-a recomandat terapia ECT pentru depresie clinică severă. Într-o şedinţă iniţială, cercetătorii au arătat pacienţilor două înregistrări cu episoade traumatizante: un accident de maşină şi o agresiune fizică.
Ulterior, cercetătorii au rugat pacienţii să povestească doar unul dintre episoade, arătându-le