Creşterea populaţiei, un regim de taxe reduse şi izolarea de problemele din zona euro ar putea permite Marii Britanii să devanseze Germania, potrivit unui studiu realizat de Centre for Economic and Business Research (CEBR), citat de Agerpres.
Marea Britanie ar putea deveni astfel cea mai mare economie din Europa în următoarele două decenii.
La nivel mondial britanicii ar putea avea a doua mare economie occidentală, după cea a SUA.
Economiile asiatice care ar putea-o depăşi pe cea britanică sunt: India, Brazilia şi Rusia.
Potrivit CEBR, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să crească de la 1.590 miliarde de lire sterline în 2013 la 2.600 miliarde lire sterline în 2028, în timp ce pe prima poziţie la nivel global se va afla China cu un PIB de 20.500 miliarde de lire sterline, urmată de SUA cu un PIB de 19.700 miliarde de lire sterline.
China, cea mai mare economie din lume
Potrivit estimărilor CEBR, în 2028 China va devansa SUA pentru a deveni cea mai mare economie a lumii, PIB-ul Chinei urmând să fie de cinci ori mai mare decât cel al Indiei, care va ocupa poziţia a treia la nivel mondial. Pe locurile următoare se vor situa în ordine Japonia, Brazilia, Germania şi Marea Britanie. "Germania va ceda Marii Britanii poziţia de cea mai mare economie europeană în jurul anului 2030, din cauza creşterii mai rapide a populaţiei şi a dependenţei mai mici a Marii Britanii de alte economii europen", estimează CEBR.
Pentru alte economii mari din zona euro, CEBR se aşteaptă la pierderi de poziţii. Astfel, Franţa, care în prezent este a cincea economie mondială, va ajunge pe locul 13 în anul 2028, în timp ce Italia (locul opt) va cădea până pe locul 15.