Marea Britanie şi alte opt ţări din Uniunea Europeană vor ridica restricţiile de pe piaţa muncii pentru bulgari şi români de la 1 ianuarie. BBC a dorit să afle cum se vede acest moment din Bulgaria şi România.
După ce polonezii au venit în număr foarte mare în Regatul Unit în 2004, după mărirea Uniunii Europene, britanicii, unii dintre ei, se tem de acelaşi lucru acum că românii şi bulgarii vor avea aceleaşi drepturi pe piaţa muncii.
Doi jurnalişti din Bulgaria şi România au vorbit pentru BBC despre acest lucru.
Carmen Valică de la Radio România Actualităţi a comentat această situaţie din România.
”Mulţi români au fost supăraţi de atitudinea britanicilor, dar campaniile contra acestei mişcări au avut o doză de umor. Ultimele sondaje arată că românii s-ar duce mai degrabă în Germania, dintre ţările unde se vor ridica restricţiile. Probabil că noi considerăm economia germană cea mai stabilă”, explică Valică.
Ea menţionează că românii nu mai preferă Italia şi Spania, afectate de criză, dar care au fost preferate în trecut. Marea Britanie e a doua ţară în preferinţele conaţionalilor noştri.
”Impresia generală e că cei care au vrut să plece au făcut-o deja. Barierele nu au oprit niciodată oamenii calificaţi să călătorească în străinătate şi să-şi caute de muncă”, menţionează jurnalista din România.
Exodul creierelor este o problemă pentru România. 14.000 de doctori şi 50.000 de asistente au plecat din ţară din 2007, când România a devenit membră UE. 3.000 de doctori lucrează în Franţa acum.
”Cea mai ostilă atitudine au avut-o Olanda şi Marea Britanie. Campaniile au părut injuste şi au fost considerate în România drept populism - un mod de a câştiga suportul public pentru câţiva politicieni”, menţioneză Valică.
Păzea, mai sunt şase zile: vin românii! Faţa urâtă a Marii Britanii, imigranţii români şi mitul instalatorului