Peste 53.000 de studenţi români au plecat la studii în străinătate prin intermediul programului internaţional de educaţie Erasmus din anul 1998 şi până în prezent, potrivit informaţiilor transmise pentru ZF de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Majoritatea tinerilor pleacă la studii în străinătate pentru o jumătate de an, iar valoarea burselor pe care aceştia le primesc variază între 150 şi 500 de euro pe lună, în funcţie de ţara aleasă.
Destinanţiile pentru care au optat cei mai mulţi dintre tinerii români care şi-au dorit să se pregătească în afara graniţelor de-a lungul timpului sunt Franţa, Spania şi Germania.
România se numără însă printre ţările cu cei mai puţini studenţi plecaţi la studii prin intermediul Erasmus, spaniolii, francezii, germanii şi italienii fiind naţionalităţile cu cel mai mare „apetit” pentru studiul în străinătate.
„Beneficiile unei astfel de experienţe se văd atât în plan personal, cât şi din punct de vedere profesional. Am învăţat să gătesc mâncăruri specifice unor altor culturi, pentru că am stat într-o casă alături de alţi patru studenţi din diferite ţări, cu care încă păstrez legătura, spre exemplu. Iar din punct de vedere profesional, datorită unui curs de relaţii internaţionale urmat acolo am decis să mă înscriu la Institutul Diplomatic Român pentru a îmi continua studiile în politică externă”, spune Corina Dospinoiu, 23 de ani, studentă în primul an la masterul de public sector management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA). Ea a fost plecată în 2012 timp de jumătate de an în oraşul Tilburg (Olanda) prin intermediul programului Erasmus şi spune că experienţă i-a oferit o altă perspectivă asupra sistemului de învăţământ din România şi, în special, asupra metodelor de predare.
„Am locuit