Inflaţia a avut o tendinţă descendentă în a doua parte a anului 2013 şi ar putea atinge la sfarşitul anului un minim istoric, fiind posibil să coboare sub 1,5%, evoluţia fiind influenţată în principal de producţia agricolă bună şi reducerea TVA la produsele de panificaţie, susţin analiştii.
Pentru 2014 economiştii anticipează estomparea efectului de bază pozitiv generat de aceşti factori şi creşterea inflaţiei spre 3-4%.
Banca centrală a revizuit semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru 2013, de la 3,1% la 1,8%, precum şi pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3% (fără a lua în calcul impactul majorării impozitelor şi taxelor), anticipând o scădere a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte a anului viitor şi apoi o revenire, mai ales din efect de bază. Ţinta de inflaţie a BNR este de 2,5%.
Inflaţia a scăzut puternic în lunile de toamnă, sub 2%, după ce în primele două trimestre din 2013 a oscilat în intervalul 5-6%. Trendul descendent al inflaţiei a încurajat relaxarea politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie.
Scăderea inflaţiei a fost influenţată în special de anul agricol bun şi reducerea TVA la produsele de panificaţie începând cu luna septembrie, de la 24% la 9%. În cazul pâinii, transmisia a fost semnificativă, de circa 95%. În septembrie, dinamica anuală a inflaţiei a decelerat semnificativ la 1,88%, faţă de nivelul de 3,67% din august. În noiembrie, preţurile de consum au stagnat faţă de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 1,83%, aproape de minimul istoric, potrivit celor mai recente date anunţate de Institutul de Statistică. Rata anuală a inflaţiei a atins minimul istoric, de circa 1,8%, în primăvara anului 2012.
Analiştii consideră că rata inflaţiei se va reduce în primul trimestru din 2014, sub 1,5%, ca urmare a modificării mod