În agricultură, 2013 a fost un an de excepţie: producţii record şi o balanţă comercială favorabilă României. Însă industria alimentară a fost zguduită de scandaluri care au adus pagube uriaşe producătorilor români.
Mai mult, s-a lăsat şi cu demiteri la nivel înalt. Fondurile mutuale şi deblocarea exporturilor la carne sunt decizii aşteptate de fermieri de ani buni.
Scandalurile s-au ţinut lanţ în industria alimentară, pe parcursul anului 2013. Au fost emise 28 de alerte, dintre care aproape jumătate au fost infirmate.
Cel mai grav, însă, a fost scandalul cărnii de cal cu etichetă mincinoasă. În primăvară, România a fost acuzată că a trimis pe piaţa din Marea Britanie produse din carne de cal etichetată drept carne de vită. În final, s-a demonstrat că falsul nu s-a produs pe teritorul ţării noastre.
Şi laptele contaminat cu aflatoxină a zguduit industria. Scadalul s-a lăsat cu demiterea şefului de la ANSVSA, Mihai Ţurcanu.
În timp ce autorităţile se bâlbâiau în a da explicaţii, comercianţii au înregistrat pierderi de milioane de euro în doar două săptămâni.
Singurii pentru care 2013 a adus îmbunătăţiri semnificative au fost brutarii. În septembrie, s-a redus TVA-ul de la 24 la 9 la sută pentru sectorul de panificaţie. Efectele măsurii fiscale s-au simţit imediat. Preţurile la raft au scăzut cu, în medie, 20 de bani. Astăzi plătim 80 de bani pentru o franzelă de 350 de grame.
Una dintre cele mai importante realizări pentru agricultură din ultimii zece ani o reprezintă fondurile mutuale - un instrument prin care fermierii sunt despăgubiţi în situaţii critice.
Iar ca să-i încurajeze pe tineri să se apuce de agricultură, ministerul Agriculturii a decis finanţarea fermelor de familie cu până la 75.000 de euro. Şi îi ajută şi pe crescătorii de vaci ca să producă lapte conform