Cu puțin timp înainte de încheierea încă unui an marcat de crize politice și instituționale și pe fondul generalizat al recesiunii economice, Spania se pregătește să treacă în 2014 cu câteva obiective clare, așa cum au fost ele enunțate de către guvernanți.
Dintre acestea, două creează multe așteptări, dar în același timp se vor dovedi dificil de gestionat: ieșirea din criza economică și relansarea economiei, în special în privința ofertei de noi locuri de muncă, și stabilitatea politică, pe fondul numeroaselor scandaluri și procese de corupție, dar îndeosebi pusă la îndoială din cauza revendicărilor secesioniste venite din Catalonia, unde autoritățile regionale au anunțat deja organizarea unui referendum privitor la independență, catalogat de Madrid drept ilegal.
Spania a ieșit din recesiune încă din al treilea trimestru al anului, cu o creștere economică minoră — de 0,1%, înregistrată ca atare de Banca Spaniei — care nu se reflectă însă la nivel personal pentru milioanele de spanioli care au trecut prin momente din ce în ce mai grele în cei cinci cinci ani de criză. Pesimismul nu îi părăsește pe spanioli, în ciuda faptului că actualul guvern conservator de la Madrid a încercat în ultimii doi ani să arate că sacrificiile impuse de amplele reduceri bugetare și reformele structurale din aproape toate sectoarele și în general eforturile cerute populației încep să dea roade. Recent, mai multe sondaje de opinie arătau că marea majoritate a spaniolilor consideră că nu se observă niciun semn al îmbunătățirii situației economice și nu cred că Spania a început să iasă din recesiune. Șomajul, corupția și situația economică generală sunt în continuare cele mai mari probleme percepute ca atare de numeroși spanioli. Pe tot parcursul anului, spaniolii au ieșit în stradă cu revendicări de ordin social, așa cum ar fi cele din două sectoare considerate importante ș