Luna octombrie s-a încheiat cu excedent în condiţiile în care deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB după primele zece luni. În noiembrie, deficitul bugetar a urcat sub ţinta de 2,5% convenită cu FMI, de la 7,6 miliarde de lei în luna anterioară la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB.
Pentru noiembrie, Guvernul a negociat cu FMI o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care să se refledcte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanţarea proiectelor realizate din fonduri europene. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,6 miliarde lei (29,2% din PIB) în primele 11 luni şi au fost cu 4,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit Ministerului Finanţelor.
Faţă de perioada similară din 2012, încasările din impozitul pe profit au urcat cu 1,2%, iar cele din impozitul pe venit cu 7,9% datorită creşterii veniturilor salariale ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013. Veniturile din TVA au crescut cu 4%, în timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 3,4%, influenţate de majorarea accizei la motorină, bere şi ţigarete, precum şi de cursul de schimb luat în calcul la plata taxelor. Creşteri semnificative au fost înregistrate la veniturile din dividende (+194,64 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+907,8 milioane de lei lei, în principal datorită încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio), precum şi din sumele din vânzarea certificatelor de emisie (+125,6 milioane de lei).
Din contribuţiile de asigurări sociale încasările au fost mai mari cu 5%, susţinute de creşterea veniturilor salariale. La nivelul administraţii