2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme - prin prisma genurilor cinematografice, a temelor abordate şi a tehnicilor inovatoare -, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie.
O obligaţie recurentă a criticilor de film este aceea de a analiza starea actuală a cinematografiei. Analizele lor reprezintă o necesitate pentru bunul mers al industriei de la Hollywood, prinsă permanent între "stânca" cinică a nevoii de a lansa blockbusteruri şi cursa infernală după Oscaruri. Mulţi dintre criticii de film sunt de părere că 2013 ar putea fi un an extraordinar prin prisma creativităţii de care au dat dovadă filmele lansate în ultimele 12 luni.
Comparat de criticii de la Vanity Fair cu anul 1939 - când, printre cele zece lungmetraje nominalizate la premiile Oscar la categoria "cel mai bun film" s-au aflat pelicule precum "Pe aripile vântului" (câştigătorul din acel an), "Vrăjitorul din Oz", "Ninotchka", "Domnul Smith merge la Washington" şi "La răscruce de vânturi" -, cu anul 1994 - care a adus pe marile ecrane filme precum "Pulp Fiction", "Regele Leu", "Închisoarea îngerilor", "Legendele toamnei", Născuţi asasini" şi "Forrest Gump" - sau de criticii de la The Telegraph cu anul 2007 - când peliculele care au rămas în conştiinţa publicului larg s-au intitulat "Va curge sânge", "Nu există ţară pentru bătrâni", "Asasinarea lui Jesse James de către laşul Robert Ford" şi "I se spunea Zodiac" -, 2013 pare să aibă alura unui an vintage pentru cinema, încărcat de magie, care aminteşte de epoca de glorie a acestei industrii.
Ce are, aşadar, 2013 de oferit în comparaţie cu acei ani extraordinari? Înainte de toate, multă imaginaţie, creativitate, o paletă vastă de genuri cinematografice abordate şi mult curaj în privinţa subiectelor alese de cineaşti