Premierul turc şi-a remaniat cabinetul după o vastă operaţiune care a vizat apropiaţi ai guvernului. Efectele turbulenţelor politice încep să se resimtă şi la nivelul economiei.
Poliția turcă intervine pentru a dispersa un protest împotriva Guvernului Erdogan, la Istanbul
Sursa: REUTERS
Manifestație proguvernamentală la Ankara
Sursa: REUTERS
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui discurs rostit miercuri în fața membrilor partidului său
Sursa: REUTERS
Sediul tribunalului din Istanbul, unde au fost aduși suspecții de corupție, păzit de forțele de ordine
Premierul turc a fost nevoit să apeleze la o amplă remaniere guvernamentală în încercarea de a atenua efectele scandalului de corupţie, cel mai mare de la venirea sa la putere în 2002, care îi vizează miniştri, deputaţi şi oficiali apopiaţi partidului de guvernământ.
La doar câteva ore după ce trei miniştri şi-au anunţat demisia, Erdogan a anunţat că zece membri ai executivului său conservator, printre care şi demisionarii, vor fi înlocuiţi. Printre miniştrii demişi se află cel al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, o figură influentă şi cu rol central în negocierile de aderare la UE, al cărui nume a fost şi el citat de presă în acest scandal care, de opt zile, zguduie statul turc la vârf, cu doar câteva luni înaintea alegerilor locale, un test pentru partidul lui Erdogan (AKP).
Cei trei miniştri care şi-au dat miercuri demisia - ai Internelor, Economiei şi Mediului - sunt oficialii ai căror fii au fost puşi sub acuzare în ancheta anti-corupţie declanşată marţea trecută. În mod cu totul surprinzător, fostul ministru al Mediului a cerut şi demisia premierului, fapt ce subliniază diviziunile din rândurile AKP provocate de noul scandal.
"Complot internaţional"
Erdogan a rămas însă ferm pe poziţie, denunţând o acţiune care vizează