De la an la an, sistemul educaţional românesc se înnoieşte cu câte-o tolbă de modificări. Chiar în ajun de Crăciun, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu îmbunătăţiri la Legea Educaţiei, pe care nici nu se uscase bine cerneala. Iată care sunt cele mai importante modificări:
- Învăţământul obligatoriu creşte de la 10 la 11 ani, prin menţinerea duratei de patru ani a liceului. Astfel, şcoala obligatoriev va fi formată din clasa pregătitoare, clasele I-VIII şi clasele IX-X pentru cei care fac liceul, respectiv primii doi ani ai şcolii profesionale.
- “În Legea Educaţiei se introduce clasa pregătitoare, dar nu se precizează ce se întâmplă din perspectiva evaluării. (...) Doar într-un articol apare că la ciclul primar evaluarea se face prin calificative. Or, noi am spus că la clasa zero nu se pun nici calificative, nici note”, a declarat ministrul Remus Pricopie.
- Se amână introducerea testelor transdisciplinare la admiterea la liceu şi la bacalaureat. Ele vor fi folosite începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a în anul şcolar 2015-2016.
- Absolvenţii învăţământului profesional vor putea continua studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă.