Retelele sociale au devenit, in ultimii ani, un fenomen de mare amploare in lume, dar si in Romania. Oameni de toate varstele si treptele sociale folosesc Internetul pentru a comunica, pentru a-si prezenta viata, pentru a se lauda, pentru a-si impartasi ideile sau pentru a se informa.
Indiferent de scopul declarat pentru care fiecare dintre noi foloseste retelele sociale, specialistii avertizeaza ca retelele precum Facebook pot crea dependenta.
Si oricat de inofensive ar parea retelele sociale, se pare ca multe persoane dezvolta un fel de dependenta izvorata din incercarea de a folosi Facebook pentru a umple alte goluri din viata. Potrivit specialistilor, retelele sociale sunt o falsa solutie. Psihologul Cristiana Levitchi a vorbit pentru Ziare.com despre problemele pe care le poate ascunde dorinta continua de a fi prezent mereu intr-o lume virtuala.
"Facebook-ul, ca orice alta retea de socializare are si parti bune si mai putin bune. Ca parti benefice: oamenii pastreaza legaturi cu amicii din copilarie, isi fac grupuri profesionale, discuta pe diferite teme, isi pot face si reclama. Putem sa intram in contact cu foarte multi oameni intr-un timp foarte scurt. O retea de socializare asigura faptul ca intram in contact cu multi oameni, fara a ajunge sa ii cunoastem foarte bine. Partea mai putin benefica este aceea ca Facebook-ul poate deveni un drog la fel ca oricare altul. Dependenta de calculator in general, se poate compara cu dependenta de droguri sau de alcool. Orice poate deveni un drog", a declarat psihoterapeutul Cristiana Levitchi.
Timizii si introvertitii prefera sa comunice pe Facebook
Faptul ca mediul virtual faciliteaza crearea unor legaturi duce, inevitabil, la excese. Astfel, unele persoane ajung sa se concentreze mai mult pe relatiile virtuale decat pe cele reale.
"Multi oameni care