Restricţiile pe piaţa muncii impuse de mai multe ţări din UE odată cu aderarea României şi a Bulgariei în Uniunea Europeană vor expira pe 1 ianuarie. Problema este deosebit de controversată în Marea Britanie.
Fluxul de imigranti dinspre Uniunea Europeană spre Regatul Unit s-a dublat începând cu sfârşitul anilor '90. Îngrijorarea populaţiei, alimentată de politicienii britanici, provine din faptul că, în 2004, atunci când Uniunea Europeană şi-a întors faţa către Est, Marea Britanie a fost opţiunea numărul 1 pentru imigranţi. Iar un nou val de imigranţi ar putea să pună presiune pe economie.
Această problemă ridică mize politice uriaşe pentru premierul David Cameron, in special din cauza faptului că, UKIP, partidul euroscepticilor, şi-a cam retras sprijinul politic pentru Conservatori, în perspectiva alegerilor generale din 2015.
Conform unui sondaj efectuat de Ipsos Mori la care au participat 980 de intervievaţi, 39% dintre respondenţi au afirmat că starea economiei este principala problemă pentru britanici iar 37% consideră că situaţia imigranţilor este preocuparea numărul 1. Cei care sunt îngrijoraţi de afluxul imigranţilor sunt conservatorii de 55 de ani şi care locuiesc în Sudul Angliei.
Germania, Austria, Olanda şi Finlanda au cerut la rândul lor Comisiei Europene să adopte măsuri pentru a evita situaţiile în care imigranţii care se deplasează în Uniunea Europeană o fac doar ca să ceară în ţara unde se stabilesc ajutoare sociale în loc să îşi caute de muncă.
Britanicii intenţionează să adopte măsuri şi mai dure. Conservatorii lui David Cameron au iniţiat în Parlament o legislaţie prin care se încearcă blocarea ajutoarelor de şomaj pentru primele trei luni pe care imigranţii din Uniunea Europeană le petrec în Marea Britanie. Alte măsuri includ deportarea celor care trăiesc pe străzi şi interzicerea acestora