O mare parte dintre noi am prins din plin perioada comunista. Ne amintim si astazi cum petreceam Craciunul doar in case, cu bradul indepartat usor de fereastra, daca alegeam sa il impodobim pe 24 decembrie… La nivel oficial, sarbatoarea Nasterii Domnului nu exista, iar Mos Craciun era inlocuit cu “amuzament” de catre regim cu Mos Gerila.
In timpul regimului Ceausescu, despre Craciun se vorbea doar in soapta, singura sarbatoare a lunii decembrie fiind considerata Revelionul. Bradul nu se impodobea in Ajun, ci in noaptea de An Nou, colindele lipseau cu desavarsire, acestea fiind inlocuite cu cantece de lauda ale dictatorului, iar sarbatorile de iarna purtau numele de “serbarile pomului de iarna” si incepeau pe data de 27 decembrie.
Din fericire, romanii de rand, in marea lor majoritate, traiau bucuria Craciunului. Impodobeau bradutul in Ajun, netinand cont de impunerile unui sistem bolnav.
Instalatie de brad din anii ’80
In fiecare an, in jur de 20 decembrie, alimentarele care vindeau totul cu ratie, primeau mult doritele portocale si banane, iar odata cu ele, se formau cozile uriase, inca de la primele ore ale diminetii. Portocalele si bananele reprezentau un adevarat simbol in regimul comunist. Lesne de inteles de ce. Se gaseau pentru doar cateva zile pe an, iar nomenclaturistii de frunte erau capabili sa isi aroge toate meritele pentru acest “lux” oferit romanilor de rand.
Coada la portocale
Bradul nu era la fel de bogat ca astazi, insa poate ca era impodobit cu mult mai mult suflet. Ghirlandele de hartie, globurile sters colorate, instalatiile simple si arareori bomboanele de ciocolata invelite in staniol estetizau bradutul fiecarui roman. Dedesubtul pomului de iarna, copilul crescut in acel regim, gasea bananele, portocalele cu greu obtinute de parinti, dar si jucariile vremurilor.
Pe atunci, cele mai tari jucari