Cu un şef nou ales în urma unor suspiciuni de fraudă, democrat- liberalii au fost principala frînă pentru coagularea Opoziţiei. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
1 /.
Confruntaţi cu o majoritate guvernamentală USL de 70%, reprezentanţii Opoziţiei au eşuat în a se opune cu succes acesteia, consumându- şi energiile în lupte fratricide. PDL, Forţa Civică, PMP şi PNŢCD nu au reuşit să coaguleze Dreapta, liderii acestor partide împiedicându-se de orgoliile mult prea mari.
Sub conducerea interimară a lui Vasile Blaga, începutul anului 2013 găseşte PDL dezbinat. Alegeri interne cu scandal, excluderi şi suspendări din partid, încăpăţânarea de a coagula Dreapta doar în jurul PDL şi o cursă "aranjată" pentru desemnarea prezidenţiabilului. Pe scurt: un an de PDL sub şefia lui Vasile Blaga.
Congres cu cântec
Democrat-liberalii s-au reunit pe 23 martie, la Romexpo, pentru a-şi alege preşedintele. S-au înscris în cursă Elena Udrea, Vasile Blaga şi Monica Macovei.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a făcut o scurtă apariţie în debutul manifestării. În final, deşi echipa Elenei Udrea a contestat corectitudinea procesului de votare, organizatorii l-au declarat preşedinte pe Vasile Blaga, iar acesta a închis lucrările Congresului cu forţa, trimiţând acasă delegaţii şi plecând cu urnele. Scorul a fost foarte strâns: Blaga- 2404 voturi, Udrea 2013 voturi. Atitudinea nedemocratică l-a făcut pe preşedintele Traian Băsescu să posteze, în cursul serii, un mesaj de despărţire pe Facebook. În el, şeful statului preciza că a văzut rezultatul Convenţiei PDL şi că "modul cum nu au înţeles să fie democraţi" îl face să spună, “definitiv şi pentru totdeauna", "Adio, PDL!"
Cu puţin timp înainte de Convenţie, democrat-liberalii au mai primit o lovitură de imagine. Vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară a părăsit partidul şi s-a înscris în PNL. După ce s-a instalat în fruntea PDL,