Virginia Linul din Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, este la ora actuală un nume care şi-a găsit locul între marii designeri din România. Toate vestimentaţiile create Virginia au la bază veşmântul popular din zona Năsăudului, iar până la succes nu a fost decât un pas.
Portul popular românesc, creat cu migală şi atenţie de Virginia Linul şi peste 50 de femei din comuna Salva, care acum lucrează pentru aceasta, a străbătut oceane şi continente. I-a fermecat deopotrivă pe americani sau francezi şi, încet, încet românii au redescoperit că ia sau „cămeşa”, trăistuţele sau curelele nu sunt deloc de evitat în zilele noastre.
Lucrează de ani de zile în acest domeniu, ani în care a făcut sute de costume populare, sute de mii de podoabe din mărgele viu colorate, sute de curele, ii, clopuri cu păun şi câte şi mai câte. „Aventura” Virginiei Linul începe în 1999 când este invitată să expună produsele tradiţionale din Bistriţa-Năsăud la celebrul muzeu Smithsonian din Washington. Din acel moment viaţa meşterului popular din Salva se schimbă radical, ajungând să-şi etaleze costumele, năframele, pânzeturile şi mărgelele în Anglia, Elveţia, Germania, Moscova, Turcia, Arabia Saudită, Spania, Italia, Ungaria, Franţa sau Olanda.
Abia în 2011 românii descoperă cine este Virginia Linul şi îi află povestea ei, o poveste a florilor şi mărgelelor de pe cămăşile şi pânzăturile înflorate, îmbrăcate cu mândrie de fetele şi femeile de pe Văile Sălăuţei şi Someşului. O poveste a penelor de păun de pe clopurile care stau cu fală pe capul fiecărui fecior gospodar din Bistriţa-Năsăud, nemaivăzute şi nemaiîntâlnite în niciuna din cele patru zări, unicat în lume! O poveste a podoabelor populare. O poveste a fiecărui lucru făcut cu migală de mână, aşa cum se transmite din generatţe în generaţie.
„E un fenomen care şi-a dat drumul în 2011, odată cu colecţia 100%.ro, făcută de Philippe G