Cu 20 de ani în urmă, după mai multe idei de afaceri mai puţin inspirate, familia Turcu a deschis la Cluj Napoca o fabrică de globuri şi decoraţiuni de Crăciun. Au ştiut de la început că se vor axa pe produse confecţionate de sticlari care vor ajunge în străinătate. Astăzi, de la Cluj pleacă mai mult de jumătate de milion de globuri româneşti care împodobesc brazii americanilor, britanicilor sau francezilor. Comenzi vin şi din Italia, Germania, Austria sau chiar Polonia, ţara cu cei mai pricepuţi artizani în domeniu. Doar o mică parte din producţia fabricii de globuri de la Cluj ajunge şi în magazinele din România.
FOTO:fotonicu.wordpress.com/Nicu Cherciu
În fabrica de globuri se lucrează la foc continuu, tot timpul anului. Zilnic, prin mâinile celor 35 de angajaţi trec circa 2.000 de decoraţiuni de Crăciun, cele mai multe cu diametre de 8 sau de 10 centrimetri.
Globurile sunt fabricate în serii mici, pictate manual, iar unele sunt decorate cu perle, paiete, cristale ceheşti de înaltă calitate sau chiar cu vestitele cristale Swarovski, asemenea bijuteriilor.
Preţurile variază în funcţie de diametrul globurilor, dar şi de complexitatea modelelor. Cele mai multe costă însă sub 10 euro.
FOTO:fotonicu.wordpress.com/Nicu Cherciu
Modelele sunt mereu altele în funcţie de tendinţe şi de piaţa pentru care acestea sunt lucrate. "Piaţa românească solicită un alt gen de globuri faţă de cea străină, cu îngeraşi, Moş Crăciun, peisaje de iarnă. Afară se caută globuri mai sofisticate, cu decoraţiuni, cu chestiuni mai abstracte. Nu sunt globuri cu Moş Crăciun", a explicat pentru gândul Gheorghe Turcu, managerul firmei clujene.
"Fiecare piaţă, fiecare client înseamnă altceva. Globurile valabile în România nu sunt valabile în Germania, cele din Germania nu sunt valabile în Anglia şi cele din Anglia nu sunt valabile în Statele