Compania care astăzi se numeşte Distrigaz Sud Reţele îşi are originea în procesul de restructurare al sectorului energetic demarat după Revoluţie, începând cu o serie de schimbări "organizatorice" şi terminând cu vânzarea societăţilor de utilităţi către grupuri străine.
La începutul anilor '90, activitatea de distribuţie a gazelor naturale, adică administrarea şi întreţinerea conductelor de gaze, se desfăşura prin două filiale ale Regiei Autonome Romgaz Mediaş – una pentru zona de nord, cealaltă pentru sud. În 1998, Romgaz a devenit societate comercială, iar cei doi operatori de distribuţie şi-au pus la rândul lor înaintea numelor acronimul SC, apărând astfel pentru prima oară SC Distrigaz Nord SA, cu sediul la Târgu Mureş, şi SC Distrigaz Sud SA, cu sediul la Bucureşti.
În 2000, Romgaz este restructurată, fiind create cinci noi societăţi comerciale controlate de stat, fiecare însărcinată cu o activitate diferită: Exprogaz Mediaş – producţia de gaze naturale, Depogaz Ploieşti – înmagazinarea gazelor, Transgaz Mediaş – transport şi Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud – distribuţie. Exprogaz şi Depogaz au fuzionat la loc un an mai târziu, formând din nou Romgaz.
În paralel, sectorul energiei electrice trecea printr-o evoluţie similară. În 2000, gigantul CONEL, sub care funcţionau alţi giganţi – Termoelectrica şi Hidroelectrica – a fost divizat, filialele sale intrând sub controlul direct al statului. Tot atunci s-a înfiinţat şi Transelectrica, societatea care administrează reţeaua de înaltă tensiune.
Noile companii de distribuţie au fost privatizate în anii imediat următori. Distrigaz Nord a încăput pe mâinile germanilor de la E.ON, care au preluat şi distribuţia electricităţii în Moldova, iar Distrigaz Sud a fost cumpărată de grupul francez Gaz de France. La scurtă vreme, Gaz de France a fuzionat cu grupul energetic belgian SUEZ, pentru a cre