Strategia Naţională de Sănătate pentru perioada 2014-2020 urmăreşte implementarea unui control riguros al cheltuielilor publice, odată cu introducerea de măsuri pentru reducerea plăţilor informale, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020, ministrul Eugen Nicolăescu declarând că aceasta are ca obiectiv prioritar îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor.
"Din punctul de vedere al finanţării, Strategia urmăreşte creşterea sustenabilă a veniturilor destinate sănătăţii prin identificarea de soluţii în afara sistemului, dar şi prin măsuri pentru creşterea eficienţei utilizării banilor. Vorbim despre elaborarea cadrului normativ pentru introducerea pachetului suplimentar de servicii de sănătate, crearea cadrului legal pentru acordarea de facilităţi fiscale necesare dezvoltării formelor private de finanţare în sănătate, elaborarea cadrului normativ pentru schimbarea statutului spitalelor, elaborarea cadrului normativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat în sănătate, revizuirea sistemului de finanţare şi rambursare a serviciilor de sănătate şi controlul costurilor, precum şi implementarea unui control riguros al cheltuielilor publice, odată cu introducerea de măsuri pentru reducerea plăţilor informale", a spus ministrul Sănătăţii.
Alte măsuri prevăzute în Strategia Naţională de Sănătate vizează şi asigurarea resurselor umane.
"Asigurarea unor servicii sanitare de calitate depinde în mod direct de existenţa unui personal medical bine pregătit şi motivat", a precizat Nicolăescu.
Strategia propune, în acest sens, mai multe direcţii de acţiune, printre care revizuirea sistemului de salarizare, în sensul încurajării performanţei şi flexibilizării, prin excluderea profesioniştilor din sănătate - medici, asistenţi medicali