Preşedintele american Barack Obama a semnat joi bugetul Statelor Unite pentru următorii doi ani, transformând astfel în lege un compromis obţinut cu greu între democraţi şi americani, a anunţat Casa Albă într-un comunicat, relatează AFP.
Din Hawaii, unde se află în vacanţa de sfârşit de an împreună cu familia, preşedintele a promulgat un text menit să transmită semnalul unei stabilităţi fiscale, după psihodrama provocată de paralizia parţială a administraţiei federale în octombrie.
Acest compromis între cele două partide, aprobat la jumătatea lui decembrie de către cele două Camere ale Congresului, stabileşte cadrul cheltuielilor pentru 2014 şi 2015, anulând totodată tăierile automate care urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie.
Printr-o anulare parţială a politicii de austeritate, cheltuielile federale, după doi ani de scădere istorică, urmează să înregistreze o creştere în 2014, de la 967 de miliarde de dolari cât a fost în 2013 la 1.012 miliarde în 2014 şi 1.014 miliarde în 2015.
Cheltuielile militare, care urmau să înregistreze o reducere, vor creşte uşor.
Republicanii au fost de acord cu o creştere a nivelului unor taxe şi redevenţe, însă impozitele nu au fost mărite, aşa cum au promis.
Reforme ample la nivelul statului-providenţă (programe privind pensionarea, sănătatea, ajutoarele sociale) sau Codului Fiscal sunt amânate sine die.
"Este o primă etapă bună", a apreciat Obama la momentul adoptării în Senat, exprimându-şi satisfacţia faţă de faptul că americanii nu se vor confrunta în următorii doi ani cu "o nouă închidere dureroasă şi puţin judicioasă a administraţiei".
Preşedintele a promulgat tot joi legea anuală a Apărării, aprobată de Congres tot în urma unui compromis între democraţi şi republicani şi care relaxează restricţiile privind transferul în străinătate al unor deţinuţi de la închisoarea