USL a detinut in 2013 o majoritate de 70% in Parlament, dar a guvernat prin Ordonante de Urgenta. Mai mult, masurile controversate luate pe final de an de catre USL au alarmat comunitatea internationala.
In tot acest timp, PDL, principalul partid de opozitie, a fost ocupat cu alegerile interne pentru desemnarea candidatului la prezidentiale, PP-DD a dezertat la PSD, UDMR a asteptat sa fie invitat la guvernare, iar Forta Civica, Noua Republica si Miscarea Populara s-au atacat reciproc. Din aceste cauze, abuzurile USL n-au intampinat rezistenta decat din partea presedintelui si a societatii civile.
Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com sociologul Mircea Kivu puncteaza cateva aspecte legate de activitatea Opozitiei in 2013, pornind de la intrebarea "Ce ar fi putut face in acest an ca sa creasca in sondaje si n-a facut?".
Cum apreciati evolutia PDL in acest an, sub conducerea lui Vasile Blaga? A scazut sau a crescut in sondaje? Se putea obtine mai mult?
Daca e sa ne luam dupa CSOP, care in noiembrie 2012 credita ARD (in care PDL avea partea leului) cu 24% si acum, cu 19%, a scazut. Daca e sa ne luam dupa celelalte agentii, care-l situeaza la intre 15% si 17%, a crescut fata de scorul obtinut la alegeri impreuna cu aliatii. As spune ca e un rezultat remarcabil, in conditiile hemoragiei de membri care au plecat la PMP.
Cum credeti ca s-ar fi prezentat PDL la final de an daca Elena Udrea castiga la Congres? Dar daca presedinte ar fi fost Emil Boc?
Greu de spus. De fapt, intrebarea e cum s-ar fi prezentat PDL daca Traian Basescu nu i-ar fi parasit. Caci probabil ca miscarea intempestiva a presedintelui n-ar fi avut loc daca la conducerea partidului ar fi ajuns unul dintre cei doi pe care i-ati citat.
Cum apreciati comportamentul politic al celorlalte partide din Opozitie, PP-DD, Forta Civica