Liderul liberal din Baia Mare a plecat într-o nouă aventură montană. De această dată va ajunge în America de Sud. Niculescu-Ţâgârlaş are deja experienţă în ascensiunile montane dificile şi devine un alpinist-politician de forţă, cu fiecare din vârfurile montane pe care le cucereşte. Dincolo de sport, de fermitate, de putere, inteligenţă, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş duce în fiecare expediţie, în suflet, o bucăţică de Baia Mare. Este şi va rămâne un băimărean de ispravă.
În expediţia de acum va ataca „Santinela de piatră” – Aconcagua 6.962 m. Este cel mai înalt vârf al Americii de Sud şi cel mai înalt de pe glob, din afara Asiei. Aconcagua este inclus în circuitul „Seven Summits”, o provocare sportivă care constă în escaladarea celor mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente. Aconcagua se găseşte în Anzi, în provincia Mendoza, Argentina. Obstacolele principale pe drumuri înspre vârf ţin de efectele altitudinii înalte asupra corpului fiecărui individ şi temperaturile scăzute, intensificate de vânt.
„Ca pregătire pentru ascensiunea acestui vârf, am ales, în ciuda înălţimii sale deloc impresionante, muntele Fitz Roy - vf. Mojon Rojon din Patagonia. Un munte periculos chiar şi pentru alpiniştii profesionişti şi experimentaţi.
Periculozitatea muntelui vine sub forma versanţilor de granit, ceea ce face ca orice operaţiune de escaladare să se transforme într-o aventură extremă (în prezent, în medie, circa 50 de persoane urcă şi coboară în siguranţă de pe Everest; Fitz Roy este escaladat cu succes doar o singură dată pe an!).
M-am tot gândit să provoc destinul şi totodată să susţin imaginea oraşului meu, Baia Mare, purtând-o acolo unde-i este locul – la cele mai mari înălţimi. Am primit de la primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, steagul municipiului pentru a îl pune pe vârful cel mai înalt al Americii de Sud. @N_P