Fructele şi legumele care ajung în farfuriile noastre sunt pline de chimicale şi toxine care ne pot afecta ficatul, rinichii şi sistemul nervos central. Click! îţi spune la ce să fii atent.
Potrivit unui ONG din SUA, care a analizat conţinutul în reziduuri şi pesticide în privinţa a 47 de fructe şi legume, cele mai contaminate sunt cireşele, arahidele, merele, afinele, roşiile, fasolea roşie, rubarba, cartofii şi lintea. Nici nu ne dăm seama că cele mai consumate fructe şi legume ne pot ucide încet, dar sigur.
Cireşele
Pot conţine în jur de 42 de pesticide şi, potrivit specialiştilor americani, fructele care provin din SUA conţin de trei ori mai multe reziduuri de pesticide decât cireşele importate.
Arahidele sălbatice
Ne plac la nebunie, dar acestea pot fi dăunătoare organismului nostru. Ele suferă modificări genetice din cauza poluării, de aceea medicii ne recomandă consumarea arahidelor sau a fructelor uscate din magazine specializate.
Merele
Conţin 42 de pesticide diferite. Spălarea şi curăţarea de coajă nu sunt suficiente pentru a elimina complet toxinele. Dacă nu găseşti ecologice, consumă mai bine pepene roşu, banane sau mandarine.
Roşiile
Sunt preferatele noastre în salate, dar ele conţin peste 30 de pesticide diferite. Mare grijă când le alegi din piaţă, iar dacă nu eşti sigură de provenienţa lor, optează pentru roşiile cherry.
Afinele
Sunt tratate cu peste 52 pesticide, ceea ce le situează printre cele mai contaminate fructe de pe piaţă.
Fasolea roşie
Conţine o toxină (lectin phytohaemagglutinin) care se elimină prin preparare termică. Este foarte important de menţionat că fasolea roşie gătită insuficient poate fi mai toxică decât boabele crude. Astfel, se recomandă fierberea boabelor de fasole pentru cel puţin 10 minute la 100 de grade Celsius pentru eliminarea în totalitate a t