Să ne gândim că, în competiţiile internaţionale de înot, după rostirea numelui ţării noastre, următoarele două cuvinte ar fi Baia Mare. Dezavantaje? Niciunul. Beneficii? Multe şi în multe direcţii. GAZETA de Maramureş prezintă radiografia unui proiect semnat Adrian Gherghel. Un proiect care poate să propulseze Baia Mare în topul oraşelor rostite cu admiraţie şi respect în întreaga lume.
Nu cred că cineva ar putea nega importanţa adjudecării de către Baia Mare ale unor medalii olimpice, titluri europene sau mondiale la nataţie. O succesiune de evenimente benefice sportului, au făcut ca, după 25 de ani, această şansă să existe din nou, în cu totul alte condiţii. Fără niciuna din opreliştile unui regim totalitar în care era nevoie de entuziasmul unei inimi oneste, precum cea a lui Fănuş Neagu, pentru a saluta „cu adânc respect încă o capitală a sportului românesc: Baia Mare.”
Întâi a venit descentralizarea. În sfârşit nataţia băimăreană va scăpa din chingile dezastrului administrativ realizat sub tutela statului. Municipiul nostru şi-a dorit acest lucru de mult. A afirmat răspicat şi a acţionat în direcţia preluării în administraţia proprie a bazelor sportive. Interese obscure şi dezinterese oficiale au împiedicat acest lucru. Acum, totul este posibil.
Trecerea nataţiei băimărene din apanajul statului indolent în cel al deciziei locale este o premisă fericită, dar, cel mai important, este că avem baza unui capital uman de excepţie. Avem la îndemână un lot de înotători aflat în vârful performanţelor româneşti, în topul european şi mondial. Nu e o exagerare, voi da amănunte.
În plus, avem omul pregătit să coordoneze optim acest moment favorabil. Un profesionist al administrării acestui sport. A dovedit asta făcând o treabă excelentă în condiţiile în care mediul de până acum mai mult l-a împiedicat decât l-a susţi