* Aho, aho şi ho-ho-ho! Sărbători fericite în continuare! Cum v-a fost Moşul? Darnic? Şi purcelul fraged, a crănţănit între dinţi? Sarmalele au fost mici şi cu destulă afumătură? Că unii mai comit excese şi devin vedete TV în ştiri gen "Medicii de la Urgenţe i-au scos din gât, cu levierul, a 68-a sarma!". Vinul a fost suficient? Slănina a fost afumată, iar comesenii au fost şi ei afumaţi? Ne bucurăm că v-aţi simţit bine şi că aţi trecut primul hop, indiferent dacă aţi fost gazde sau musafiri. Altfel zis, turtiţi de băuturi amestecate (nu la sucuri sau ape minerale ne referim), umflaţi de mâncăruri (chipurile) tradiţionale, fără bani, dar plini de cadouri, românii au trecut de Crăciun. Unii au fost în vizite; se poate spune despre ei că s-au scos: când eşti musafir, gazdele se poartă cu tine ca părinţii cu sugarul, îţi dau şi să sugi (băuturi alese) - facem abstracţie de gazdele care îşi tratează musafirii cu băuturi alese după preţ, mai ieftine. Sunt puţine gazdele care rezistă ispitei de a se lăuda cu serviciul de porţelan pentru 12 persoane şi optează pentru tacâmuri de unică folosinţă; o farfurie, cu cât e mai scumpă, cu atât se spală mai greu şi se sparge mai uşor, dar e problema lor. Există şi alte probleme: aranjarea musafirilor, încât unchiul Gică, pisălog, să fie între tanti Nuşa şi moş Ilie, ambii surzi, sau cuscrul Felix, pasionat de Antena 3, să nu stea lângă nimeni, ca să le priască masa celor prezenţi. E şi problema servitului la masă, fiindcă o găină din supă nu are cinci pulpe, patru târtiţe şi şase piepturi, cum vor comesenii (cu sarmalele e uşor, acestea fiind cam la fel), apoi a turnatului în pahare (care se rezolvă repede, că de la o anumită oră, fiecare pune în paharul fiecăruia, la intervale din ce în ce mai scurte)...
* Într-o casă de gazde, de obicei, în perioada asta, pute a mâncare, damful deja a intrat în pereţi. Cuptorul du