Nouă abordare fiscală a statului român vizavi de agricultori: plantezi ceva, iei subvenţia şi, cu banii europeni, plăteşti impozit la Fisc.
Există limite de suprafaţă sau de număr de animale pentru care nu se plăteşte impozit, dar acestea sunt pe alocuri destul de mici. Spre exemplu, la vie e de 0,5 hectare, după care eşti obligat la plata unui impozit fix pe hectar, calculat în birourile Ministerelor Agriculturii şi al Finanţelor.
Agricultorii, persoane fizice, vor plăti din acest an impozit pe venit de 16% pe o sumă fixă pe care guvernul crede că aceştia ar câştiga-o din creşterea unui animal sau din cultivarea unei suprafeţe de teren. La această sumă fixă se va plăti şi o contribuţie pentru sănătate, de 5,5% din suma fixă, denumită normă de venit.
Există totuşi limite de la care aceste dări se plătesc obligatoriu. De exemplu, dacă ai două vaci nu plăteşti. Dacă ai de la trei în sus, începi să plăteşti. Statul a calculat că o vacă ţi-ar aduce anual 453 de lei. Asta înseamnă că impozitul anual pentru a treia vacă ar fi de 72 de lei, plus contribuţia la asigurările de sănătate, vine aproape 100 de lei pe cap de vacă „suplimentară” pe an.
Atenţie! Norma de venit e aceeaşi pentru fiecare animal în parte, afară de cele două pentru care nu se plăteşte impozit.
La terenuri cultivate lucrurile se complică şi mai mult pentru proprietari. Mai întâi că limitele neimpozabile sunt extrem de mici, iar apoi că normele de venit stabilite la hectar sunt extrem de mari.
Astfel, limita neimpozabilă pentru legume (în câmp) este de 0,5 hectare. Peste această limită, norma de venit la hectar a fost calculată de stat la 4.000 de lei pe an. Înseamnă un impozit anual de 640 de lei şi o contribuţie la sănătate de 216 lei pe an.
La legume în seră, limita neimpozabilă este de doar 0,2 hectare, iar norma de venit la hectar este de 8.000 de lei pe an. O s