Când îşi lasă halatul alb, medicul Igor Pucalev îmbracă keikogi, costumul celor care practică aikido, şi îl găseşti alături de elevii săi la Sala Polivalentă din Drobeta Turnu Severin. În dojo-ul său, medicul cu centura neagră spune că îşi găseşte echilibrul de care are nevoie.
În urmă cu 13 ani a plecat din Basarabia şi s-a stabilit în România, unde a trebuit pentru început să urmeze un stagiu de echivalare la Spitalul nr 1 de Urgenţe din Craiova, iar apoi a lucrat la Turceni, la Rovinari şi de cinci ani s-a stabilit la Turnu Severin. Amintirile legate de Basarabia sunt un amestec de nostalgie după anii frumoşi ai copilăriei, dar şi tristeţe provocată de pierderea întregii sale familii. „Din păcate, în Basarabia nu mai am la cine să merg, părinţii şi amândoi fraţii săi mei sunt morţi”, spune Igor Pucalev.
Drumul spre performanţă a plecat din Chişinău şi a însemnat multă muncă. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, apoi a făcut secundariatul în ortopedie şi traumatologie la Chişinău, iar după ce a absolvit aici doctoratul, a venit în România în anul 2000, unde a fost primit cu braţele deschise. „Aşa a trebuit, aşa s-a întâmplat să vin aici, dar îmi pare foarte bine că am venit în România. Am fost primit ca acasă peste tot, nu m-am simţit niciodată jignit sau să mi se reproşeze că am venit din Basarabia ori să mi se spună că nu eşti de-al nostru”, spune medicul Pucalev.
Îşi aminteşte însă şi acum cu tristeţe anii când era nevoit să vorbească şi să înveţe după cărţi în limba rusă: „E o tragedie, eu am făcut medicină după cărţi ruseşti (...) La şase ani, îmi amintesc că ai mei vorbeau româneşte, îi înţelegeam însă eu nu ştiam să vorbesc, dar încet încet am început să vorbesc pentru că asta este limba mea . M-am bucurat când am auzit că s-a propus ca şi Basarabia să intre în Comunitatea Europeană fiindcă pentru această cauză am fos