Din cei 668 de șomeri cursați în diverse ocupații, la cursurile de formare profesională derulate anul acesta de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, doar 204 s-au și angajat. Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, printre persoanele angajate se numără şi cursați de anul trecut. „S-au angajat 204 persoane, absolvenți ai cursurilor din 2012 și 2013, cursuri care se află încă în monitorizare”, a precizat aceasta.
Pe parcursul anului 2013, AJOFM Vrancea a derulat, în total, 44 cursuri de formare profesională, la care au fost cuprinși 668 șomeri vrânceni. Ocupațiile în care s-au calificat, recalificat, inițiat sau specializat au fost: agent de securitate, barman preparator, bucătar, frizer, coafor, manichiurist, cofetar, comunicare în limba engleză, confecționer, tâmplărie din aluminiu și mase plastice, contabil, electrician în construcții, frizer, inspector resurse umane, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, lucrător finisor pentru construcții, lucrător în alimentație, lucrător în comerț, mașinist utilaje cale și terasamente, operator calculator electronic și rețele, ospătar, chelner, patiser, apicultor, etc.
Legislația în vigoare prevede că persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite şi se încadrează în muncă pot beneficia în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, de serviciile de formare profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat. Şomerii, absolvenţii, refugiaţii, străinii care au lucrat în România, persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau detenţie, precum şi persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sun