Acţiunea de îndepărtare a stratului de cenuşă care a îngropat satul Sumaidane, de la periferia oraşului Turceni, continuă. Deşi apele s-au retras, angajaţii Complexului Energetic Oltenia excavează de câteva zile întrucât breşa apărută în zidul gropii de cenuşă a termocentralei face ca valul să nu poată fi stăvilit uşor. De frică să nu-şi vadă munca năruită, localnicii ale căror case nu au fost afectate cer primăriei să le facă şanţuri în apropiere de gospodării. Cristina Cilibiu, viceprimarul de la Turceni, spune că oamenii sunt speriaţi şi încearcă să-şi ia măsuri de precauţie. Ba mai mult, nici o fântână din localitate nu mai este folosită.
Rep.: S-a finalizat intervenţia la casele acoperite de nămolul de la termocentrală?
C.C.: Intervenţia nu s-a încheiat, s-a lucrat şi în zilele de 26 şi 27 decembrie. Joi, am fost la faţa locului şi am găsit la lucru 12 angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia. Apa s-a retras, însă în acest moment se înlătură cenuşa. Încă se excavează pentru că vine cenuşă de sus, întrucât se surupă în continuare. Nu ştim cât va mai dura intervenţia.
Rep.: În ce stare se află oamenii?
C.C.: Oamenii sunt foarte speriaţi. Joi, am avut un apel din partea unui localnic care ne-a cerut să intervenim pentru a face şanţuri în apropierea gospodăriilor neafectate. Oamenii încearcă să-şi ia măsuri de precauţie temându-se că în caz de ploi sau zăpadă cenuşa va ajunge şi la gospodăriile lor.
Rep.: S-au întors la casele lor persoanele evacuate?
C.C.: O parte dintre aceste persoane s-au întors, altele continuă să stea la hotel. Cei mai mulţi şi-au petrecut Crăciunul la rude. Avem şi o persoană internată în spital. Este vorba despre o doamnă în vârstă de peste 70 de ani, a cărei casă este distrusă în totalitate. Cu acordul dumneaei am decis să o internăm în spital pentru că acolo beneficiază de masă caldă şi se află su