Vineri, 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, a fost lansată în dezbatere publică Strategia Națională de Sănătate 2014-2020.
„Un angajament pe care ni l-am luat prin Programul de Guvernare, întărit prin Acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, care are ca termen de prezentare publică 31 decembrie 2013”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Obiectivul principal al Strategiei este îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Aceasta trebuie să se reflecte în creșterea speranței de viață, prevenirea și reducerea îmbolnăvirilor și, implicit, în creșterea calității vieții. Strategia stabilește principalele direcții de politici publice în domeniu, pornind de la întrebarea esențială: Cum vrem să arate sistemul sanitar din România în 2020?
Elaborarea strategiei naționale a pornit de la analiza datelor relevante cu privire la indicatorii demografici, indicatorii stării de sănătate a populației, a resurselor materiale, umane și financiare. De asemenea, analiza a luat în considerare informațiile transmise de către autoritățile locale, care sunt cel mai aproape de cetățeni și cunosc mai bine nevoile locale, precum și consultările cu reprezentanții și beneficiarii sistemului sanitar. Este cea mai amplă consultare pe care o face Ministerul Sănătății la nivelul Consiliilor Județene, pe parcursul a peste 6 luni.
Prevenția este o prioritate care va sta la baza întregii abordări în domeniul sănătății publice.
Direcțiile principale în sănătatea publică sunt:
1. Reducerea incidenței bolilor netransmisibilecare constituie actualmente cauzele majore de morbiditate, dizabilitate și mortalitate - boli cardiovasculare și cerebrovasculare, cancere, bolile sistemului digestiv, aparatului respirator, diabet etc.
2. Reducerea mortalității și morbidității cauzate de bolile transmisibile, a impactului lor pentru individ și societate