În Parlamentul European de la Bruxelles s-a vorbit despre interzicea produsului danez de patiserie, din cauza conţinutului ridicat de cumarină, substanţă toxică de natură vegetală.
Oamenii legii de la Bruxelles au stricat Crăciunul danezilor prin propunerea acestora de a interzice realizarea şi comercializarea melcilor cu scorţişoară, existenţi în toată lumea, de altfel.
„Kkanelsnegler”, „cinnamon rolls” sau melci cu scorţişoară se referă la acelaşi produs de patiserie, care conţine cantităţi mari din condiment, motiv pentru care este atât de popular. Problema, din punctul de vedere al oficialilor UE, este conţinutul ridicat de cumarină, găsit în scorţişoara cel mai des folosită, cassia.
Extrem de popular în ţările nordice, desertul face parte din obiceiurile alimentare ale locuitorilor zonei, care vor fi direct afectaţi. „Daily Mail” notează că alte ţări, precum Anglia, nu vor fi afectate de această decizie, pentru că nu se foloseşte aceeaşi cantitate de scorţişoară ca în Danemarca, Suedia sau Norvegia.
„Este sfârşitul melcului cu scorţişoară, aşa cum îl ştim”, a declara Hardy Christensen, şefa Asociaţiei Brutarilor Danezi. „Vorbim despre un preparat tradiţional. Noi facem pâini şi prăjituri cu scorţişoară de peste 200 de ani”, a declarat aceasta pentru cotidianul britanic.
Propunerea de la Bruxelles vine ca urmare a planului danez de implementare a regulilor Uniunii Europene. Consumul de cumarină trebuie limitat la 15 miligrame la kilogram.
În schimb, suedezii au clasificat produsele de patiserie cu scorţişoară ca „tradiţionale” şi „sezoniere”, ceea ce le permite să folosească de trei ori mai mult din acest condiment, respectiv 50 de miligrame la kilogram.
„Daily Mail” notează că locuitorii din Danemarca sunt furioşi pe propriul guvern că n-a fost în stare să protejeze produsele daneze precum guvernul suedez. Tot ce