Piața de capital a crescut în 2013 așa cum nu s-a mai întâmplat de mult, în principal pe fondul listării Romgaz și Nuclearelectrica, dar închide anul cu un scandal de fraudă
Bursa de Valori București încheie un an foarte agitat. Schimbările de top-management au coincis cu câteva oferte publice ale unor companii de stat, care au ajutat piața să câștige și lichiditate, și notorietate. Din păcate, 2013 nu a fost ferit nici de scandaluri, finalul de an fiind dominat de frauda făcută de angajații de la Harinvest, unde prejudiciile aduse clienților se ridică la 1,2 milioane euro.
La nivel mondial, anul a fost pozitiv, cu creșteri pentru majoritatea burselor. Din totalul de 76 de țări prinse în clasamentul realizat de Bespoke Investment Group, doar 19 sunt pe cale să încheie anul cu minus (cu doar câteva ședințe de tranzacționare rămase), restul având evoluții pozitive.
România a reușit să se claseze în partea superioară a topului, mai exact pe locul 15, poziție aferentă avansului de 22,5% înregistrat de principalul indice, BET (care urmărește evoluția celor mai importante zece companii listate). Dubai, cu o apreciere de 93,7%, se află pe primul loc în top, urmată de Argentina cu 89,9% și Abu Dhabi, cu 55,9%. O surpriză este însă Japonia, care se află pe locul cinci, cu 46,9%, dar și Grecia, cu 26,3%, sau Bulgaria, cu 38,2%, pot intra la această categorie.
Randamente mari pentru indici
Una dintre cele mai importante schimbări pentru BVB a fost cea a directorului general. Instalarea lui Ludwik Sobolewski la cârma bursei a fost un proces anevoios, care a durat câteva luni, în principal din cauza întârzierii procedurilor de aprobare de către CNVM. Nici instituția de supraveghere a pieței de capital nu a scăpat de schimbări, fiind transformată în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), care include comisarii pentru toate piețele