Jucătorii din industria alimentară lansează în fiecare an zeci, chiar sute de noi produse – unele sub branduri noi, altele doar extensii ale unor branduri deja existente - care au menirea de a creşte vizibilitatea şi de a menţine businessurile în piaţă. Într-o perioadă în care consumul nu dă semne clare de revenire iar românii sunt tot mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii, companiile se întrec în lansări de produse pentru a fi cât mai prezente în coşurile de consum.
În acest context, anul 2013 a adus numeroase produse noi în portofoliile marilor jucători din industria alimentară, însă au fost mai săraci în lansări de branduri, investiţia într-o nouă marcă fiind mai costisitoare comparativ cu o extensie de brand. Producători precum Alka, Danone sau Vincon România s-au încumetat în acest an să-şi diversifice gama de produse cu noi branduri, în timp ce alţi jucători precum Kandia, Ursus Breweries sau Coca-Cola au adus produse noi sub branduri deja consacrate.
Cât costă însă să pui un nou brand în piaţă? „Lansarea unui brand nou pe piaţă necesită investiţii în promovare de câteva sute de mii de euro în contextul în care este necesară o campanie pe TV pentru ca respectivul brand să devină vizibil. În cazul unei astfel de lansări cel mai bun instrument de promovare ar fi un mix de medii precum TV, radio, online şi print, însă este cert că fără TV nu se poate obţine awarenessul dorit”, spune Ştefan Liuţe, strategy director al agenţiei de branding Storience.
Lansarea unui brand nou este mai scumpă ca o extensie de brand, acesta fiind motivul pentru care o companie optează pentru cea de-a doua opţiune. În cazul ei compania beneficiază de faptul că brandul este deja cunoscut în piaţă, astfel că impunerea unui nou produs este mai uşoară, iar costurile reprezintă 50-75% din totalul lansării unui nou brand, explică Liuţe.
Top zece pro