Publicistul Gheorghe Stanca, acuzat că a plagiat „Jurnalul” lui Lev Tolstoi, a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, după cum au dispus Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti, în luna noiembrie a acestui an. Stanca mai are o cale de atac la Curtea Supremă.
În data de 11 noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul formulat de Gheorghe Stanca faţă de sentinţa de condamnare dată în 2011 de Tribunalul Bucureşti. În 2010, scriitorul a fost trimis în judecată de procurori pentru că şi-a însuşit traducerea cărţii "Jurnal", scrise de Lev Tolstoi, publicată sub titlul „Memorii".
Contactat de adevarul.ro, profesorul Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, a declarat că acest caz este slab legat de cazul de plagiat al lui Victor Ponta, şi nu se poate pronunţa decât în momentul în care va exista o sentinţă definitivă.
„Părerea mea e că, pentru a face o legătură corectă cu cazul Victor Ponta, denunţat prin acţiunea în justiţie a domnilor Papahagi, Neamţu şi Ofiţeru, ar trebui să existe o sentinţă definitivă în cazul George Stanca. Abia atunci, şi pe baza expertizei solicitate de instanţă (cum s-a întâmplat şi la sentinţa din 2011 la G.S.), se va putea chestiona cazul V.P. Căci dacă o instanţă validează o expertiză în speţa plagiatului, precedentul poate funcţiona şi în cazul VP. Expertiza arată, de regulă, că au fost copiate şi folosite ilicit un numar de pagini de text dintr-o lucrare existentă”, a declarat prof. Marian Popescu.
El a adăugat că: „În cazul VP din 2012 privind plagiatul în teza sa de doctorat, au fost doua instanţe academice (validate profesional de legislaţia în vigoare: Legea Educaţiei, Carta Universităţii din Bucureşti şi altele): CNATDCU (desfiinţat brutal în 2012 de fostul ministru Liviu Pop) şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (al cărei punct d