Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat, la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii Valahia din Târgovişte, o dezbatere pe tema studiilor preliminare realizate în vederea întocmirii Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) pentru anul 2014, documentaţie esenţială din perspectiva accesării fondurilor europene, pe exerciţiul bugetar 2014-2020.
La întâlnire au fost prezenţi: preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinţii CJ, loan Marinescu şi Gabriel Grozavu, managerul public al judeţului, Alexandru Oprea, Dumitru Barbu, arhitectul şef al judeţului, autorităţi locale şi judeţene. În cadrul dezbaterii, preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu, a precizat că s-au întocmit opt studii preliminare, studii ce au costat doar 580.000 lei.
Cele opt studii privesc cadrul natural, demografia şi reţeaua de localităţi, potenţialul economic şi turistic, sistemele de transport şi căi de comunicaţie, infrastructura de utilităţi, zone protejate şi zone cu potenţial de risc: “Conform Legii 350/2001, fiecare judeţ trebuie să deţină planul de amenajare a teritoriului judeţean, să-l reactualizeze periodic la 5-10 ani, în funcţie de politicile şi de programele de dezvoltare a judeţului. În baza acestui PATJ, fiecare UAT trebuie să-şi actualizeze în maxim 10 ani PUG-ul. Este şi motivul pentru care mă aşteptam ca primarii să vină să dezbatem, pentru că influenţează ceea ce discutăm astăzi -planurile de amenajare teritorială a fiecărei UAT. De asemenea, PATJ trebuie corelat cu Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional şi cu Planul de Amenajare a Teritoriului la nivel de Regiune. CJD a luat hotărârea ca, în interval de circa un an, acest Plan să fie elaborat şi aprobat conform legii. (…) După dezbatere pe cele 8 studii preliminare, vor fi luate toate ideile valoroase şi vor fi incluse în tema de proiectare pentru elaborarea propriu