Trei români care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie şi-au expus, pentru cotidianul The Guardian, opiniile referitoare la apropiata ridicare a restricţiilor asupra accesului lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie, măsură care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.
Leonard Băcică (32 de ani), freelancer în domeniul designului artistic stabilit în Londra, a explicat că "deşi poate părea stupid, motivul pentru care a venit în Marea Britanie are mult de-a face cu Premier League (prima divizie de fotbal din Anglia) - fiind un mare fan al lui Manchester United".
Ofensaţi
"Cred că am o afinitate culturală faţă de Marea Britanie. Nu a fost deloc greu să găsesc de lucru şi în numai o lună am găsit o slujbă într-o cafenea din nordul Londrei. Din păcate, deşi mi-au promis că se vor ocupa de documente, după un an au primit un telefon de la Ministerul de Interne şi au concediat mai mulţi români şi bulgari. Nu am fost deplin conştient de restricţiile pe piaţa muncii atunci când am venit aici. Ideea mea era că dacă nu reuşesc să găsesc un loc de muncă, să lucrez ca freelancer, ceea ce şi fac acum. Nu am simţit niciun fel de discriminare personală, dar sunt ofensat de felul în care sunt descrişi românii în presa britanică. Cine nu ar fi? Toţi suntem ofensaţi şi încercăm să demonstrăm că nu doar vrem să venim pentru a fura şi a cerşi. Din nefericire, acoperirea noastră nu este atât de mare precum cea a publicaţiei Daily Mail", a mărturisit Leonard.
Reputaţie ruinată
Cristina Coceban (22 de ani), studentă la contabilitate la Northampton, ai cărei soră şi cumnat au venit în urmă cu cinci ani din România, a visat mereu să ajungă în Marea Britanie datorită sistemului de educaţie de aici. Ea trăieşte acum alături de sora şi cumnatul său, care o ajută financiar în timpul studiilor.
"Înţe