Cea mai veche carte de reţete de pe teritoriul regatului maghiar medieval este „Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei“. În ea sunt descrise circa 730 de reţete, o treime din ele fiind doar despre cum se prepară peştele. Din carte reiese că principii Transilvaniei nu mâncau numai mâncăruri sofisticate, cum ne-am fi aşteptat.
„Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei“ este cel mai vechi volum de mâncăruri din Ungaria medievală.
Numele autorului nu se cunoaşte deoarece coperţile şi primele pagini s-au pierdut. Nu se ştie nici care era principele în perioada care a trăit şi gătit bucătarul-şef. Se bănuieşte că ar fi vorba de unul dintre următorii principi: Ioan Sigismund, Ştefan Báthory, Cristofor Báthory, poate şi Sigismund Báthory.
Revista lunară „Apostrof“ (a Uniunii Scriitorilor Cluj), în numărul 2 din acest an, dedică un material amplu începuturilor gastronomice din Transilvania.
Autorul articolului, istoricul Lukács József, arată că în a doua parte a secolului al XVI-lea a fost scris volumul de reţete culinare care e amintit în literatura de specialitate drept „Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei“.
„«Cât mă ajută Dumnezeu, aş dori să las printre voi aceste însemnări spre luare aminte», se justifica bucătarul. Fapt ce ne permite să înţelegem că e vorba de opera unui bucătar în vârstă“, scrie Lukács József, în articolul său.
Cum erau cărţile de bucate de odinioară
Mai demult, cărţile de bucate descriau pe scurt preparate culinare şi nu specificau cantităţilor de materii prime folosite. Nu prezentau nici detaliat cum se prepară, în detalii, mâncărurile.
„Au fost scrise de meşteri pricepuţi în arta culinară şi erau destinate unor utilizatori care aveau nevoie doar să le fie reamintite, în linii mari, ingredientele şi modurile de preparare“