Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă și, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece.
Dar dacă despre aportul de energie vitală al sfeclei se scrie mult, o altă variantă a ei, la fel de importantă, este mai puțin popularizată, anume – sfecla roșie este un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Această legumă se numără printre puținele alimente-medicament pentru femeile însărcinate, substanțele sale active protejând mai ales de mutații fetusul în pântecele mamei. De altfel, în medicina naturistă, această legumă este o adevărată legendă, proprietățile sale vindecătoare în bolile sângelui, în cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute încă de acum 150 de ani, când întemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumină primele leacuri tradiționale. În ce fel de afecțiuni și în ce doze se administrează sfecla roșie vom vedea în continuare, nu înainte însă de a se afla cum se prepară și se administrează.
Preparate din sfeclă roșie
În stare crudă, sfecla roșie nu are un gust foarte grozav, în timp ce fiartă, este plăcută la gust, dar – după cum arată cercetările – își pierde mult din calitățile terapeutice. Sfecla crudă conține substanțe extrem de puternice, ceea ce impune ca tratamentul să fie dozat cu anumită atenție, în cantități precise.
Sfeclă crudă
Foarte puține persoane îi agreează gustul, astfel încât, de obicei, nu este consumată singură, ci este asociată în salatele de crudități, în proporția 1:2 – 1:3, cu alte rădăcinoase, cum ar fi morcovul, țelina, pătrunjelul, sau cu salată verde ori varză roșie. Doza zilnică pentru ca sfecla crudă să-și exercite proprietățile terapeutice este de 100-150 g. De regulă, o cură cu sfeclă crudă durează minimum 2 săptămâni, durata maximă fiind de 2 luni.
Salată de sfeclă @