Pentru a salva sistemul sanitar în colaps se pare că Ministerul Sănătăţii a găsit o soluţie, şi anume, recrutarea prin concurs a unor manageri performanţi care să conducă spitalele din România.
Va vom exemplifica acest lucru printr-un exemplu care întăreşte regula.
Pe dată de 13 decembrie 2013 a apărut în Viaţa Medicală un anunţ din care aflăm următoarele:
Consiliul de Administraţie al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu” din Bucureşti (în care Ministerul Sănătăţii are un reprezentant) organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manger – persoană fizică, în perioada 13 – 17 ianuarie 2014. Înscrierile se fac până la dată de 6 ianuarie 2014, orele 9:00.
Până aici toate lucrurile sunt bune şi frumoase şi ne putem imagina că va fi un concurs corect care va putea aduce la conducerea acestui institute, format din două spitale, un manager performant, adică pe cel mai bun dintre cei înscrişi.
Dacă citim articolul mai departe, observăm că în ultimul paragraf suntem anunţaţi despre faptul că temele-cadru, bibliografia şi grila de evaluare a proiectului de management le găsim afişate pe site-ul institutului: www.iomc.ro . Dar, stupoare, ele nu se află afişate acolo nici până azi. Deci, cum s-ar putea înscrie cineva la acest concurs fără a avea aceste date, cu excepţia actualului manager care şi-a încheiat mandatul pe 6 decembrie 2013, dar i-a fost prelungit, manager care a fost numit în 2010 cu susţinerea PDL şi UDMR şi căruia i s-a organizat în decembrie 2010 un concurs mult mai transparent decât acesta.
Poate că actualul manager sau cel care este susţinut pentru ocuparea acestui post sunt cei mai buni, dar ar trebui să dovedească acest lucru participând la un concurs organizat corect.
În mod normal şi, mai ales, într-o ţară normală, concursul ar trebui anulat şi organizat la o dată