Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti a avut anul acesta un venit lunar de peste 1.400 de euro net, acesta fiind unul dintre cei mai „prost” plătiţi rectori ai celor mai mari universităţi din România, potrivit datelor centralizate de ZF din declaraţia de avere. Pe de altă parte, cei mai bine plătiţi rectori au salarii care depăşesc suma de 3.500 de euro net pe lună, respectiv Ion Giurma, rectorul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi şi George Darie, actualul rector interimar al Universităţii Politehnica din Bucureşti. Declaraţiile de avere ale celor doi nu au mai fost actualizate însă din anul 2009, respectiv 2010 şi includ şi remuneraţia primită pentru activitatea de cercetare în educaţie.
Mircea Dumitru, 53 de ani, a început să predea în urmă cu peste 25 de ani şi este rector al Universităţii din Bucureşti din 2011. Anterior, el a ocupat timp de trei ani funcţia de prorector al aceleiaşi instituţii, care are în prezent peste 20 de facultăţi în administrare şi aproape 32.000 de studenţi.
În anul universitar 2012/2013, Mircea Dumitru a avut pe mână un buget de peste 77 de milioane de euro, potrivit raportului rectorului privind starea universităţii, în scădere cu circa 8% faţă de suma alocată în urmă cu doi ani. De asemenea, în aest an el a avut şi venituri suplimentare de peste 3.500 de euro din plata cu ora pentru activităţi didactice.
Unul dintre rectorii cu cel mai mic salariu este şi Pavel Năstase, care a preluat conducerea Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) în anul 2012 de la Gheorghe Roşca, cel care a ocupat funcţia de rector timp de opt ani. Potrivit declaraţiei de avere, Pavel Năstase are un salariu de aproape 1.700 de euro net pe lună, însă participarea în evaluare şi cercetare în cadrul unor proiecte derulate cu fonduri europene i-au adus un plus la venituri de circa 75.000 de euro în acest an