Rezultatele introducerii coplăţii la externarea din spital vor fi evaluate din 31 ianuarie până în 5 februarie, iar dacă "drumul nu a fost bun", probabil se va renunţa la măsură şi vor fi găsite alte formule, poate prin pachetul de servicii, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
"Vom face evaluarea după închiderea anului bugetar. Dacă o să fie în regulă, vom continua. Vom vedea dacă drumul a fost bun sau nu. Dacă nu, probabil că vom renunţa şi vom încerca să găsim alte formule, poate că introducerea pachetului", a spus ministrul Sănătăţii.
Analiza va fi făcută în funcţie de mai mulţi factori, printre care şi tipul spitalului, a precizat Nicolăescu.
Coplata la externare, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, a adus unor spitale bucureştene, până în prezent, venituri între 40.000 şi 220.000 de lei, banii fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale sanitare, dar şi pentru investiţii în aparatură, declarau pentru MEDIAFAX, în 18 decembrie, managerii unor spitale bucureştene.
Coplata la externare este prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia fiind stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de zece lei.
La Spitalul de Urgenţă Floreasca, din 1 aprilie şi până în 18 decembrie au fost externate 37.898 persoane şi au fost colectaţi 59.020 de lei. Asta înseamnă că 5.902 pacienţi din totalul celor internaţi au dat la externare coplata de 10 lei, spunea purtătorul de cuvânt al unităţii, dr. Bogdan Opriţa.
La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au fost încasaţi din coplată 128.600 de lei, din care s-a cumpărat alcool sanitar. Numărul total al internărilor în spital a fost de 65.000, iar aproximativ 20 la sută dintre pacienţi, mai precis 12.860, au plătit la externare 10 lei, declara managerul