> Peste 35 de grupuri de urători şi mascaţi, din tot judeţul Suceava, au făcut ieri în centrul oraşului cel mai frumos spectacol
Cărui bucovinean îi mai trebuie Halloween, Valentine’s day, Thanksgiving, Carnavalul de la Rio sau mai ştiu ce alte sărbători importate din lume, când în fiecare an, pe 27 decembrie, poate participa la Parada obiceiurilor de iarnă din Bucovina? Poveste după poveste, zeci de poveşti una după alta, depănate de grupuri de colindători, urători, mascaţi, dansatori îmbrăcaţi în costume populare sau în costumele personajelor ancestrale pe care le interpretează, au trecut ieri prin faţa sucevenilor de la oraş, fascinând din nou, bucurând profund şi stârnind în sufletele lor dorul de acasă, dorul de vechi şi etern, dorul de locul unde s-au născut, dorul de a fi din nou tânăr, vesel şi fără griji, dorul de sărbători de iarnă.
Mii de suceveni au umplut ieri marginile străzii din faţa Palatului Administrativ şi centrul oraşului, pentru a se hrăni încă o dată cu povestea de iarnă a Bucovinei, a spiritualităţii comunităţilor din judeţul Suceava. Prin mulţime, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, politicieni, lume bună, străini de oraş căscând gura ca la ceva nemaivăzut.
A trecut mai întâi parada participanţilor, apoi s-a desfăşurat spectacolul care, în ciuda frigului, a ţinut pe loc, ore în şir, publicul.
Iureş de culoare, ritm de tălăngi, fluiere şi tobe
Cetele au început defilarea tradiţională cu grupul de urători din Câmpulung Moldovenesc, pocnind din bici, cântând din bucium, cu un plug tras de doi boi. Sănătate, un an mai bun şi mai îmbelşugat! – au urat ei oamenilor. Un an mai bun, un an mai bun… Hăi, hăi!
A urmat apoi un iureş de culoare, în ritm de tălăngi, fluiere şi tobe, mişcare vie. Peste 35 de grupuri de urători în fascinante şi perfecte costume populare şi cetele de mascaţ