Autorităţile din Wisconsin, stat american recunoscut pentru producţia mare de lactate, au decis să folosească un program experimental de deszăpezire a drumurilor, care implică împrăştierea de brânză rasă pe şosele.
Conform New York Times, ingredientele sunt luate din industria alimentară a fabricanţilor de produse lactate – un domeniu care a “explodat” în acest stat, în ultima perioadă.
Resturile de caşcaval şi brânză sunt mixate cu sarea industrială, rezultând o substanţă care este împrăştiată pe drumuri ca un spray. Anterior, autorităţile au încercat şi alte metode, folosind suc de sfeclă de zahăr sau diverse ingrediente de la bere, pentru a limita utilizarea sării, care nu dă rezultate bune şi poluează apa. În plus, deszăpezirea cu sare poate costa anual până la 10 milioane de dolari.
Cât despre soiurile de brânzeturi aruncate pe drumuri, se spune că provolone şi mozzarella sunt cele mai bune când vine vorba de raportul apă/sare din compoziţia lor. Programul-pilot de deszăpezire cu brânză va costa statul Wisconsin doar 6.500 de dolari – pentru transportul şi depozitarea materialelor -, un raport complet al eficienţei acestuia urmând să fie întocmit în primăvara anului 2014.
Sursa: apropo.ro
Autorităţile din Wisconsin, stat american recunoscut pentru producţia mare de lactate, au decis să folosească un program experimental de deszăpezire a drumurilor, care implică împrăştierea de brânză rasă pe şosele.
Conform New York Times, ingredientele sunt luate din industria alimentară a fabricanţilor de produse lactate – un domeniu care a “explodat” în acest stat, în ultima perioadă.
Resturile de caşcaval şi brânză sunt mixate cu sarea industrială, rezultând o substanţă care este împrăştiată pe drumuri ca un spray. Anterior, autorităţile au încercat şi alte metode, folosind suc de sfeclă de zahăr sau diverse ingrediente de la bere, pen