Salina Turda, din Cluj, a fost inclusă printre cele „25 de destinații incredibile de călătorie despre care nu știai că există”, un clasament realizat de publicația „Business Insider”.
„Intrați în Salina Turda, o mină de sare din Transilvania, România, care este o atracție turistică populară din anii 90. Datând încă din secolul al XVII-lea, mina era acum în interior chiar și un carusel amfiteatru”, scriu jurnaliștii publicației online.
Mina de sare de la Turda se numără printre locurile exotice promovate de Business Insider din Hawaii, Filipine, Polonia, China sau Norvegia.
Salina de la Turda este cea mai mare atracţie a judeţului Cluj.
Oraşul din subteran cum îi spun localnicii Salinei Turda se dezvăluie pas cu pas. Folosită drept depozit de brânzeturi pe vremea comunismului, salina Turda a fost redeschisă în scop turistic în 1992.
Comoara din adâncuri a primit însă strălucirea pe care o merită după modernizarea începută în 2008. S-au investit aproape șase milioane de euro, în mare parte din fonduri europene, timp de doi ani. Acum, salina de la Turda e un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare, împletind istorie şi legendă, dar fiind în acelaşi timp şi o zona de agrement.
Rezultatele nu au întârziat să apară. De la 60.000 de vizitatori, cât avea în medie înainte de marea investiţie, salina atrage acum peste 350.000 de turişti anual. Astfel, în 2012, proiectul salinei a fost desemnat cel mai valoros din România, câştigând locul I dintre cele 700 de proiecte înscrise în competiţie. Iar cei care aleg să vină aici, în timpul verii, se pot bucură şi de o baie în lacurile sărate de la Durgau.
Istoria exploatării
Exploatarea „muntelui de sare”, care se întinde pe 45 de kilometri pătraţi, a început în 1690, iar pereţii minelor păstrează încă urmele uneltelor folosite odinioară. Salina din Turda este singura din România şi