Capitala a fost zguduită în toamna acestui an de proteste majore care au blocat traficul ori s-au lăsat cu violenţe. Săptămâni la rând zeci de mii de bucureşteni şi-au strigat nemulţumirile în stradă. Fie că au protestat faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, fie că au strigat pro sau contra eutansierea maidanezilor, bucureştenii s-au mobilizat şi au ieşit în număr impresionant în centrul oraşului.
Roşia Montană sau cele două cuvinte care au dat startul unor manifestaţii de amploare în Bucureşti. În prima zi din luna septembrie, peste 4.000 de oameni au ocupat centrul Capitalei înarmaţi cu peturi cu care au lovit asfaltul minute în şir, după care au pornit în marş către clădirea Guvernului. A fost ziua care a marcat începutul unei serii de proteste nemaîntâlnite în Capitală.
Oameni ai străzii, intelectuali, bătrâni
Ultimul protest a avut loc sâmbăta trecută, pe 21 decembrie, când mii de bucureşteni nemulţumiţi de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană au decis să îşi continue activităţile prin care vor să atragă atenţia guvernanţilor. Tot atunci, s-au împlinit şi 24 de ani de la Revoluţie, iar o bună parte dintre cei care au luptat atunci pentru dărâmarea unui regim au venit să îi comemoreze pe cei care nu au mai avut ocazia să se bucure de libertate.
Patru luni de manifestaţii în care s-au organizat fel de fel de proteste tematice. S-a mărşăluit pe cele mai importante artere din Capitală, s-a strigat într-un singur glas, printre blocuri, la cei care stăteau în case să coboare şi să se alăture manifestanţilor. S-a cerut demisia Guvernului Ponta, demisia lui Traian Băsescu ori a lui Sorin Oprescu.
„Aţi vândut tot. A mai rămas aurul şi aerul“- mesaj de pe un banner
Au fost prezenţi oameni de toate vârstele şi din toate clasele sociale: bebeluşii de câteva luni au stat agăţaţi de gâtul mamelor