Firmele de securitate din Bucureşti au înregistrat în 2012 o scădere cu 4% a cifrei cumulată de afaceri, comparativ cu anul anterior, în timp ce pierderea a crescut de la 108.000 euro la 2,1 mil. euro. Cu toate acestea, cele mai mari 10 firme din capitală au reuşit în aceeaşi perioadă să îşi majoreze profitul cumulat cu 23%, chiar dacă afacerile au fost în scădere uşoară, potrivit unor calcule ZF bazate pe date de la Ministerul Finanţelor.
“Firmele mari şi-au format un nume în piaţă, prin standardele pe care le aduc în materie de echipament şi pregătire, ceea ce le-a permis să ţină la preţ în contracte. Firmele care au peste 1.000 de angajaţi nu mai acceptă contracte mici, merg pe contracte mari pentru că au resurse mai importante pe care le pot utiliza”, a declarat Ion Popescu, preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate, organizaţie care are printre membri unii dintre cei mai mari jucători din piaţă.
Peste 450 de firme de pază şi protecţie erau înregistrate cu sediul principal în Bucureşti la sfârşitul lui august, potrivit datelor de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Acestea au înregistrat împreună afaceri de 351 mil. euro anul trecut şi au pierdut 2,1 mil. euro.
Pe de altă parte, aproape un sfert dintre firmele înregistrate la IGPR figurează la Ministerul Finanţelor cu cifră de afaceri zero iar o treime dintre ele au sub cinci angajaţi.
“În prima jumătate a anului 2013 chiar am căutat pe zona de pază, monitorizare şi intervenţie sau sisteme, companii care ar fi dispuse să vândă, din păcate aceste companii nu sunt deloc solvabile iar datoriile lor către stat sau furnizori sunt foarte mari”, a declarat recent pentru ZF Octavian Mârza, country manager al G4S România, întrebat dacă G4S ia în calcul achiziţionarea sau fuziunea cu un alt jucător din piaţă.
Jumătate din cifra de afaceri a fost obţinută de cele