Patronii nu văd creşterea anunţată de guvernanţi, singurul optimist fiind Maricel Popa, care e şi secretar de stat: „Veţi vedea în 2014 că bazele dezvoltării au fost puse acum”. El anunţă o creştere de 10% pe grupul său de firme în 2013. Iaşul începe să compenseze deficitele din construcţii prin IT şi agricultură.
Creşterea economică anunţată de Guvern pentru acest an şi perspectivele de reviriment economic pentru anul 2014 nu sunt resimţite în economia ieşeană. Patronii se plâng că situaţia este tot mai dificilă, iar de pe piaţă au dispărut banii. Bilanţurile contabile încă nu au fost depuse la Fisc, dar oamenii de afaceri susţin că 2013 a fost un an dezastruos.
Antibiotice şi-a extins parteneriatele în SUA, cea mai grea piaţă de medicamente din lume. Este cel mai mare angajator cu capital românesc din Iaşi
Nimic nu a mers mai bine
Specialiştii care centralizează datele economice înregistrate la nivelul judeţului sunt rezervaţi când vine vorba despre catalogarea anului 2013 din punctul de vedere al relansării afacerilor. „La acest moment nu se poate spune că există un domeniu care a mers mai bine în acest an. În cadrul aceluiaşi domeniu de activitate unele firme au mers ceva mai bine, altele se confruntă cu mari probleme. Chiar şi în domeniul IT, care este în expansiune, sunt multe firme care au probleme, unele dintre ele chiar grave”, explică Sorin Gheorghiu, şeful Departamentului Sprijinirea Afacerilor din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Performanţa economică este bifată anual de Camera de Comerţ printr-un top al firmelor ieşene, care este relevant măcar şi datorită faptului că prezintă motoarele economice ale judeţului.
La Tepro, deţinută de Mittal, situaţia nu e deloc roză
TEPRO e în foame de bani
Specialiştii susţin că, de fapt, economia reală a Iaşului stă în câteva firme, care pot fi număra