După anunţul privind protestul laic „Vrem spitale, nu catedrale!”, de duminică, Patriarhia Română a transmis public un comunicat în care argumentează, punctual, de ce cultele religioase sunt sprijinite financiar de la bugetul de stat şi îi acuză pe secular-umanişti, iniţiatorii manifestaţiei, de „propagandă tendenţioasă”.
Reprezentanţii Patriarhiei Române au început seria de argumente transmise public sâmbătă printr-o comparaţie între fondurile alocate de Guvern pentru cultele religioase şi bugetul Sănătăţii.
„Sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate”, se arată în comunicatului emis de Patriarhie.
Reacţia bisericii este clasificată în trei puncte care ţin să demonteze anunţul făcut vineri de Asociaţia Secular Umanistă din România ASUR:
„1. Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constitutional şi legal, fiind consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin legea secularizării din anul 1863 şi de către regimul comunist din România după anul 1948. În România, conform Constituţiei şi Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome faţă de Stat şi beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituală, socială, educaţională şi culturală în favoarea societăţii româneşti. Reamintim că sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate. În majoritatea ţărilor Uniunii Europene Cultele religioase se bucură de sprijin financiar din partea autorităţilor de Stat şi de facilităţi pentru rolul şi activitatea lor în societăţile respective. @N_